Afscheid van Het Vlaams Parlement

Door Axel Ronse op 11 december 2023, over deze onderwerpen: West-Vlaanderen
Afscheid van Het Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is het mooiste parlement ter wereld. Sinds 2014 geniet ik het enorme voorrecht om U er te mogen vertegenwoordigen.

Mijn focus ligt op het versterken van onze welvaart. Daarvoor moeten er meer mensen aan de slag. Wie een stuk van zijn loon afdraagt voor de sociale zekerheid wil dat dit goed besteed wordt. Vandaag is dat helaas niet het geval.

VOKA roept bv op om mensen van buiten Europa aan te trekken voor laaggeschoold werk. Nochtans zitten er hier vlakbij in bv Moeskroen heel veel mensen thuis die nochtans perfect zouden kunnen gaan werken. Onvoorstelbaar toch dat we nu al buiten Europa zouden moeten gaan kijken.

Ons arbeidsrecht dateert nog van de vorige eeuw. Overuren worden kapot belast. Nergens ter wereld vreet de overheid zoveel van de lonen weg. Een bonus geven aan werknemers is peperduur.

De Vivaldi regering maakte het nog erger. Werkgevers met een bovengemiddeld ziekteverzuim moeten nu boetes betalen. De uitzendsector wordt met de dood bedreigd. Flexijobs worden duurder gemaakt. Werkgevers die niet willen instemmen met een 4 dagen werkweek moeten dit gemotiveerd duiden.

Ik heb de voorbije weken lang nagedacht. Als ik echt impact wil hebben op de modernisering van ons arbeidsrecht dan moet ik eerlijk toegeven dat de echte hefbomen helaas federaal zitten.

Daarom neem ik vanaf juni met pijn in het hart afscheid van het Vlaams Parlement.

Mijn droom is om in de kamer het confederalisme in te voeren. In onze Vlaamse democratie slagen we er wel in om op vlak van bv het thema werk forse hervormingen door te voeren. Vooruit is in Wallonië bv een rechtse partij. Op MR na zijn quasi alle partijen in Wallonië zoals Groen & PVDA.

Zolang federaal bevoegd blijft voor werk wil ik het beste van mezelf geven om het arbeidsrecht daar grondig te hervormen. Ik wil niet toekijken hoe onze sociale zekerheid naar de verdoemenis wordt geholpen. Ik wil niet enkel kritiek geven maar zelf de dingen vastpakken en later minstens kunnen zeggen dat ik alles heb geprobeerd.

Iedereen verdient loon naar werken. Als we voortdoen zoals we nu bezig zijn dan hebben we in de kortste keren geen sociale zekerheid meer. Ik wil dat pensioenen nog betaald kunnen worden, dat wie zorg nodig heeft die ook kan krijgen en dat wie echt zonder werk valt ook tijdelijk en deftig vergoed kan worden.

Op 9 juni beslist U of ik al of niet in de kamer verkozen word. U vindt mij op de derde plaats op de West-Vlaamse lijst.

Ax

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is