U bent hier
Axel Ronse blij met fiscale vrijstelling voor nieuwe Vlaamse hinderpremie voor zelfstandigen

Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) is blij dat de nieuwe Vlaamse hinderpremie vanaf volgend jaar ook fiscaal wordt vrijgesteld. “De fiscale vrijstelling is de kers op de taart van de nieuwe regeling. Ze zorgt ervoor dat de nieuwe Vlaamse hinderpremie een netto-vergoeding wordt voor de zelfstandigen en KMO’s die schade ondervinden van werken voor hun deur”, zegt een tevreden Ronse.
De fiscale vrijstelling werd zopas door federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt aangekondigd.
Axel Ronse is de initiatiefnemer van het -inmiddels goedgekeurde- voorstel van decreet dat de nieuwe hinderpremie invoert. Mede-indieners zijn Koen Van den Heuvel (CD&V) en Mathias De Clercq (Open VLD).
Het nieuwe Vlaamse premiestelsel gaat op 1 juli a.s. van start. “Zelfstandigen die hinder ondervinden van werken voor hun deur, zullen niet langer door de administratieve mallemolen moeten om een schadevergoeding te bekomen, maar automatisch 2.000 euro ontvangen”, legt Ronse uit. “Om aanspraak te maken op die forfaitaire vergoeding, zijn ze ook niet langer verplicht om hun zaak te sluiten.”
De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op ondernemingen met minder dan tien werknemers in dienst, die een activiteit uitoefenen die een rechtstreeks contact met de klant vereist en daarbij minstens een maand lang ernstige hinder ondervinden van openbare werken. Die ondernemingen worden proactief verwittigd van hun recht op zo’n hinderpremie en krijgen die ook automatisch en zonder sluitingsverplichting uitgekeerd. Moeten zij toch hun deuren sluiten, dan krijgen ze vanaf dag 21 per kalenderdag nog eens 80 euro daarbovenop. Wie de hinderpremie toch niet automatisch krijgt toegekend, kan die altijd via manuele procedure aanvragen. Op ondernemingen die zich niet in de werfzone zelf bevinden, blijft de bestaande regeling van toepassing: vanaf de achtste sluitingsdag krijgen zij 80 euro schadevergoeding per dag.