U bent hier
Axel Ronse (N-VA): “Activering via OCMW's werkt!”

OCMW’s helpen bijna 1000 mensen aan een werkervaring, bijna de helft bij het Antwerpse OCMW
Sinds 1 januari dit jaar kunnen personen die zich aanmelden bij het OCMW een traject naar werk volgen in het kader van de “tijdelijke werkervaring”. Dat systeem richt zich naar werkzoekenden en leefloongerechtigden die door een gebrek aan werkervaring en arbeidsattitudes niet onmiddellijk aan de slag kunnen in het reguliere economisch circuit en wil hen competenties en werkervaring bijbrengen. “Sinds het bestaan van het systeem zijn 956 personen in zo’n traject gestapt via hun lokale OCMW. De eerste cijfers tonen aan dat het plan-Muyters werkt.”, zo laat Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) weten. “Daarbij spant het OCMW van Antwerpen de kroon met 445 trajecten, bijna de helft van het totaal.”
Het nieuwe systeem moet via een tijdelijke werkervaring de afstand van de leefloner tot de reguliere arbeidsmarkt verkleinen met als uiteindelijk doel de doorstroom naar het normaal economisch circuit. Het OCMW schat het profiel in van de werkzoekende en bekijkt samen met hem of haar welke werkleerplek of andere actie geschikt is als volgende stap in zijn traject.
“De persoon zelf staat centraal in het nieuwe systeem en maatwerk is dus een absolute voorwaarde om successen te boeken. Maar dat maatwerk vraagt ook een intensieve begeleiding en opvolging. Het OCMW is hierbij een logische en ideale partner voor ons beleid.”, aldus Axel Ronse. Daarom volgen de betrokken OCMW-medewerkers een opleiding bij de VDAB. In liefst 90 gemeenten zijn dergelijke trajecten opgestart. De meest actieve OCMW’s zijn die van Antwerpen (445 trajecten), Gent (70), Brugge (21), Hasselt (29), Aalst (24) en Mechelen (20).
"Wij geloven dat we moeten investeren in mensen. Maar je gaat uiteindelijk met die mensen een contract aan. In het verleden leidden trajecten vak tot een teleurstellend resultaat: de werkloosheid. Wij vragen engagement van onze klanten, maar bieden ook reële kansen op tewerkstelling of verdere opleiding. ", zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps OCMW-voorzitter en schepen bevoegd voor onder meer Sociale zaken.
Axel Ronse: “Zo kort na de opstart zijn deze cijfers alvast zeer positief, met bijna 1000 nieuwe opgestarte projecten in twee maanden tijd. Waar men zich vroeger te weinig bekommerde om leefloners, spant men zich nu in om hen via werkervaring opnieuw aan een job te helpen. Ik ben de vele OCMW-medewerkers bijzonder dankbaar. Meer dan ooit moeten we het beschikbare talent activeren en bovendien is werk de beste bescherming tegen armoede. Ik kijk alvast uit naar de resultaten van deze trajecten en het aantal personen die een job bemachtigen binnen een reële werkomgeving.”