Beroepskosten tegen bouwvergunning vastgelegd op 200 euro

Door Axel Ronse op 10 maart 2017, over deze onderwerpen: Ruimtelijke Ordening
Beroepskosten tegen bouwvergunning vastgelegd op 200 euro

Beroepsprocedures bij Raad voor Vergunningsbetwistingen sneller en duidelijker

Wie vandaag bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vernietiging vraagt van een vergunning betaalt 175 euro, geïndexeerd. Na de hervorming van de Raad, die vermoedelijk eind april ingaat, wordt dat 200 euro, niet-geïndexeerd. “De bewering dat extra drempels worden ingebouwd om beroep in te dienen tegen vergunningen, klopt niet, niet financieel maar ook niet op het vlak van procedure”, zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA), de indiener van het voorstel van decreet over de hervorming van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. ”Wel juist is dat de beroepsprocedures worden vereenvoudigd.”

Vandaag verscheen in de media het bericht dat het moeilijker wordt om te klagen tegen een bouwvergunning. “Niet juist” zegt Ronse. Het gaat volgens Ronse ook helemaal niet over een deal tussen het kabinet van minister-president en de vastgoedpromotoren.

Eén van de aanpassingen die het decreet invoert, is het principe van de belangenschade. “Wie in de toekomst bij de Raad in beroep gaat wegens een bepaalde onwettigheid, moet aantonen dat hij effectief benadeeld wordt door die onwettigheid en dus schade lijdt. Dit heeft dus niks te maken met een inperking van de beroepsmogelijkheden.” Volgens Ronse is dit de vertaling van het algemeen aanvaard principe dat de beroeper belang moet hebben bij het aangevoerde middel.

De wijzigingen moeten er ook voor zorgen dat men niet terechtkomt in een vicieuze cirkel doordat de Raad voortaan alle middelen moet beoordelen die nuttig blijken voor de verdere procedure.

De Vlaamse Regering stelt de rechtsplegingsvergoeding vast op 700 euro. Dat is het bedrag dat de verliezende partij moet betalen aan de partij die in het gelijk wordt gesteld, dit ter compensatie van de gerechtskosten die door de winnende partij gemaakt werden. De Raad voor Vergunningsbetwistingen kan de vergoeding verlagen of verhogen tot maximum 1400 euro, in functie van de omvang van de gemaakte gerechtskosten.  Vandaag moet de winnende partij nog een aparte procedure instellen bij de rechtbank om deze kosten terug te vorderen. Dank zij de hervorming kan men dit nu in één en dezelfde procedure doen.

Zoals reeds gemeld, wordt de hervorming allicht eind april van kracht. De uitvoeringsbesluiten liggen op dit ogenblik voor advies bij de Raad van State, waarna zij definitief kunnen worden goedgekeurd door de Vlaamse regering en gepubliceerd in het Staatsblad. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is