Brusselse middelvinger naar Vlaamse Wetgeving!

Door Axel Ronse op 28 januari 2017, over deze onderwerpen: Parking C

Belgisch surrealisme over het Eurostadion

Een graafmachine en een netjes afgebakend stuk Parking C. Meer had Ghelamco, de bouwheer van het nieuwe Eurostadion, niet nodig om de absurde situatie rond de “onbestaande buurtweg” aan te kaarten. Volgens de Vlaamse regeringspartijen is het allemaal een maat voor niets: “Dat stadion zal er tegen 2020 nooit staan.

"Zien jullie de buurtweg? Ik niet”, vertelt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt met een (groen) lachje. “Logisch, want die ligt hier 2,5 meter onder de grond, met daarop duizenden kilo's zand en keien. Om die te vinden, moeten we graven.”

De bouwheer van het Eurostadion verzamelde gisteren de pers op Parking C in Grimbergen, de plaats waar het stadion voor het EK 2020 moet komen. Ghelamco liet ook een graafmachine aanrukken en bakende de “zogenaamde” buurtweg af met lint en paaltjes.

De gemeente Grimbergen besliste donderdagavond dat die buurtweg niet moet worden afgeschaft. Het gevolg: als de deputatie dat advies volgt, komt er geen bouwvergunning en geen stadion. En dat dus voor een buurtweg die niemand ziet. “Pure kafka”, zegt Neyt. “Het is zo surreëel dat René Magritte dit zelfs niet in een schilderij zou kunnen vatten. Als ze de buurtweg erkennen, moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen. Als mensen hier straks parkeren, staan ze immers op de openbare weg en zijn ze in fout.”

Hallo, Grimbergen? “Ik vind deze situatie ook absurd”, zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V). “Ik besef dat de buurtweg al meer dan vijftig jaar in onbruik is. Maar andere gemeenteraadsleden (van onder meer Groen en N-VA, nvdr.) hebben dit gebruikt als stok achter de deur, om het Eurostadion-project te vertragen”, zegt Mertens. “We moeten nog zien hoe het nu verder moet.” Ghelamco wil maandag met het gemeentebestuur rond tafel.

Procedureslagen

De onbestaande buurtweg is maar een van de vele procedureslagen die het Eurostadion nog boven het hoofd hangen. Eerst moet de bouwaanvraag ook nog via de Vlaamse ruimtelijke ordening passeren. Een horde die het stadion volgens regeringspartij N-VA wellicht niet zal passeren. “Dat stadion staat niet boven de regels van onze ruimtelijke ordening”, zegt N-VA-parlementslid Axel Ronse. “Het feit dat de promotor nu graaft zonder toestemming is een middelvinger van de Brusselse politiek richting Vlaanderen.”

N-VA is de grootste tegenstander van het project, met als belangrijkste reden de overbelasting van de Brusselse ring. Maar ook bij coalitiepartner CD&V klinkt het intussen “dat het stilaan duidelijk begint te worden dat het project er niet zal komen”. Volgens CD&V-bronnen zou de bouw door alle mogelijke procedureslagen ten vroegste van start kunnen gaan in de zomer van 2019.

Belgenmop

N-VA dringt er dus bij de Brusselse regering op aan om dringend na te denken over alternatieven. “De tijd dringt voor de liefhebber die hoopt op een EK in ons land”, benadrukt Ronse. Maar Brussels minister Guy Van­hengel (Open VLD) ziet daar geen reden toe. “Ghelamco beschikt over een ijzersterk dossier. Ondanks alle procedureslagen heb ik er nog altijd vertrouwen in dat het in orde is.” De commotie over de buurtweg noemt Vanhengel “een typische Belgenmop”. “Ze stellen mij al vragen vanuit Nederland, over hoe een kleine gemeente zo'n belangrijk project kan tegenhouden.”

Bij Ghelamco geven ze intussen toe dat het “krap wordt”.April of mei 2017 is niet meer haalbaar. Maar de werken zouden dit jaar wel van start moeten gaan. Lukt dat, dan halen we de deadline (2019, nvdr.)”, zegt Neyt.

De Belgische voetbalbond wou niet reageren, maar Dimitri Huygen, projectdirecteur van EURO 2020 in Brussel, deed dat wel. “Heel dit gedoe is opnieuw contraproductief”, zegt hij, “maar ik heb er alle vertrouwen in dat het stadion er op tijd zal staan.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is