Cosourcing: de poort naar arbeidsmarkt 2.0

Door Axel Ronse op 6 november 2014, over deze onderwerpen: Economie

Het geval Bombardier( waarbij tijdens moeilijke periodes werknemers tijdelijk worden uitbesteed) is essentieel voor de evolutie van onze arbeidsmarkt. Het kan onze arbeidsmarkt de facto leiden naar een arbeidsmarkt 2.0. Een arbeidsmarkt waarvan het DNA bestaat uit een wezenlijke samenwerking tussen bedrijven, kmo’s en multinationals op Vlaams niveau en zelfs met aangrenzende regio’s. We moeten alles op alles zetten om deze evolutie kans op slagen te bieden.

Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Het biedt kennisuitwisseling tussen bedrijven onderling. Het personeel dat is uitbesteed, komt terug in het bedrijf met een pak kennis. Daarnaast biedt het duurzame werkgelegenheid en is het ook goed voor de competitiviteit, want de bedrijven in kwestie moeten geen toeslag betalen op economische werkloosheidsuitkeringen. Tot slot is het ook belangrijk voor de aanpak van knelpuntberoepen. In het geval van Bombardier gaat het om mensen die elektricien of lasser zijn. Dat zijn waardevolle beroepen waarvoor moeilijk mensen te vinden zijn.

De sleutel tot de poort van de arbeidsmarkt 2.0 ligt echter federaal. De uitdaging voor minister Peeters is belangrijk.

Gelet op het belang hiervan voor onze Vlaamse arbeidsmarkt en economie moet Minister Muyters mee in de cockpit zitten. Hij moet ook nagaan hoe Vlaanderen zich kan voorbereiden op een faciliterende rol. Ik denk daarbij aan de ontsluiting van de kennis en expertise bij de VDAB en de screening naar mogelijke bedrijven waar een bedrijf als Bombardier zijn personeel tijdelijk kan tewerkstellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is