U bent hier
Leertijd wordt nauwelijks door onderwijs gepromoot

Slechts 1 op 10 jongeren die de leertijd volgen, werden via het CLB doorverwezen. Meer dan één op vijf van de ingeschreven jongeren werd via ondernemers gemotiveerd om zich in te schrijven voor de leertijd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van werk Philippe Muyters (N-VA) op een parlementaire vraag van Axel Ronse (N-VA).
Van 2010 tot en met 2015 werd door de leertrajectbegeleiders gevraagd aan jongeren via welk traject ze in de leertijd terechtkwamen. Die gegevens werden geregisteerd in de leertijdtoepassing ‘Kompas’ en worden naar aanleiding van Ronse zijn vraag bekendgemaakt.
Ronse: “De leertijd biedt enorme kansen op vast werk, helaas daalt het aantal leerjongeren jaarlijks doordat deze waardevolle vorm van duaal leren door werken nauwelijks wordt gepromoot vanuit het onderwijs. Het is enorm belangrijk dat de leertijd in afwachting van de nieuwe regeling rond duaal leren door werken goed wordt gepromoot. Het feit dat het vooral ondernemers zijn die jongeren aanraden om hun kans op een goede toekomst te verzilveren via de leertijd bevestigt dat deze vorm van onderwijs heel positief gewaardeerd wordt.”
Als voorzitter van de commissie Economie en Werk maakt Ronse hier een speerpunt van want dankzij de leertijd worden 2 vliegen in één klap geslaan: de jeugdwerkloosheid wordt ermee aangepakt en ondernemers vinden makkelijker geschikt en gemotiveerd personeel.
Koen Daniëls, onderwijsspecialist voor N-VA in het Vlaams Parlement is eveneens zeer verbaasd over de zwakke rol van het CLB en onderwijs in de doorverwijzing van jongeren naar de leertijd: “Eén van de grote uitdagingen is de ongekwalificeerde uitstroom uit ons onderwijs terugdringen. Immers zonder kwalificatie is de kans op werk zeer klein. Daarnaast zijn er heel wat jongeren in ons onderwijs die “geen zittend gat” hebben. Ze willen aan de slag, liever vandaag dan morgen. De leertijd is daartoe dé uitgelezen weg : ze verkrijgen én een diploma secundair onderwijs en leren gedurende 4 dagen in de week een beroep bij een werkgever met hoge kansen op tewerkstelling. Het is dan verwonderlijk - en dan druk ik mij nog zacht uit- dat slechts 10% van de jongeren door het CLB in het licht van oriëntatie in de leertijd terecht kwam. Tevens is die doorverwijzing de laatste jaren nog gedaald! Je zou bijna denken dat er andere motieven zijn om niet naar de leertijd te verwijzen dan het beste traject voor de jongere aanbevelen. “
Als ondervoorzitter van de commissie onderwijs en mede-onderhandelaar van het regeerakkoord is Daniëls blij dat Duaal leren door werken er een positieve connotatie komt aan dat traject, maar dan moeten alle partners er natuurlijk wel naar willen verwijzen.
Ronse en Daniëls zullen een gedachtewisseling met Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vragen in de verenigde commissie Economie en Onderwijs van het Vlaams Parlement. Het overzicht van instroom van 2010 tot en met 2015 vindt u hier:
