Minister Muyters vereenvoudigt subsidiekluwen voor kmo’s

Door Axel Ronse op 17 juni 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen
Minister Muyters vereenvoudigt subsidiekluwen voor kmo’s

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters wil het bestaande ingewikkelde en ondoorzichtige kluwen van subsidies voor kmo’s drastisch vereenvoudigen. Met die aankondiging diende hij Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) van antwoord. “De gemiddelde subsidie per kmo bedroeg vorig jaar 1.043,53 euro”, had die opgemerkt. “Dat ligt ver onder het maximum van 40.000 euro dat een kmo kan ontvangen.”

Minister Muyters zal de Vlaamse Regering voorstellen om een vereenvoudigde kmo-portefeuille in te voeren met een maximaal subsidiebedrag per kalenderjaar van 10.000 euro voor kleine bedrijven en 15.000 euro voor middelgrote bedrijven. In tegenstelling tot het huidige systeem zal je als ondernemer zelf kunnen kiezen waarvoor je die subsidie aanwendt.

Verschillende steunplafonds en -percentages

Vandaag moet je rekening houden met verschillende subsidieplafonds - van 2.500 tot 25.000 euro - per pijler aan steunmaatregelen: opleiding, advies, advies internationaal ondernemen, technologieverkenning, strategisch advies en coaching. “Dat is zeer ingewikkeld en werkt contraproductief”, aldus Muyters. En terwijl het steunpercentage per pijler vandaag 50 of 75 procent bedraagt, wordt dat in het nieuwe voorstel teruggebracht naar 30 procent voor alle steunmaatregelen. Op die manier wordt het systeem vraaggestuurd in plaats van aanbodgedreven. Het hele systeem wordt bovendien compleet geautomatiseerd.

Kmo-groeisubsidie

Naast die vereenvoudigde kmo-portefeuille wil de minister ook een groeisubsidie voor kmo’s invoeren. Dat wordt een laagdrempelige en doeltreffende financiële ondersteuning voor de verwerving van kennis die gericht is op groei. Die nieuwe subsidie bundelt de onderdelen van het strategisch advies van de kmo-portefeuille, de IWT-startersstudie en de aanwervingspremie voor kennismanagers. Kmo’s kunnen die inzetten voor de aankoop van externe kennis maar ook voor het intern verankeren van kennis door aanwerving. De groeisubsidie bedraagt maximaal 25.000 euro. “Vandaag zitten de steunmaatregelen voor groei verspreid over verschillende diensten en wegen de baten ervan vaak niet op tegen de kosten om ze aan te vragen. Deze kmo-groeisubsidie wil daaraan verhelpen”, besluit Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is