U bent hier
Omgevingsvergunning: stand van zaken

N-VA vernam net voor de kerstvakantie dat Minister Joke Schauvliege nog niet klaar is met de voorbereidingen voor de invoering van de omgevingsvergunning.
Vooral de link vanuit de Vlaamse administratie met de softwarepakketten van de gemeenten zou problematisch zijn. In de commissie van 17 januari stelde minister Schauvliege voor om de invoering van de omgevingsvergunning voor alle gemeenten zonder meer uit te stellen. Daar ging N-VA niet mee akkoord.
Vlaams Parlementslid Axel Ronse heeft Minister Schauvliege meteen om een voortgangsrapportering en volledige transparantie gevraagd. In de commissie stelde hij ook voorop dat gebruikers zoals architecten, ondernemers & investeerders geen nadeel mogen ondervinden van de vertragingen. “Zij hebben intussen geïnvesteerd in de voorbereiding van aanvragen die voorzagen dat de omgevingsvergunning van 23 februari in voege was. Nu mogen ze niet de dupe zijn van een vertraging op niveau van de Vlaamse administratie.” Verder beklemtoonde Ronse dat men ook begrip aan de dag moet leggen voor de lokale besturen want ook zij hebben hier geen schuld aan en moeten de overgang vlot kunnen ‘verteren’.

Op basis van die aandachtspunten werd binnen de meerderheid nu afgesproken dat de omgevingsvergunning, zoals gepland, vanaf 23 februari van kracht kan worden, Maar gemeenten die niet op tijd klaar zijn, kunnen uitstel vragen en krijgen tot uiterlijk 1 juni. Onafhankelijk of er nu een uitzondering is in deze of gene gemeente zal de milieuvergunning overal permanent zijn. De enige negatieve impact voor aanvragers van vergunningen mag erin bestaan dat ze in gemeenten met uitstel nog steeds, zoals vandaag, aan twee openbare onderzoeken zullen onderworpen zijn, nl. voor de bouw- en voor de milieuvergunning. Dit akkoord werd bij wijze van spoeddecreet op woensdag 25 januari goedgekeurd door het Vlaams Parlement.