U bent hier
Ronse (N-VA): 10 puntenplan Muyters uitstekend nieuws voor bouwsector

“De bouwsector schreeuwt om talent. Dat is een oud zeer maar werd vorige week nog pijnlijk duidelijk toen de confederatie bouw liet weten met een tekort van om en bij de 20.000 mensen te kampen. Vlaanderen moet alles doen wat het kan om de sector te ondersteunen” stelde Axel Ronse (N-VA) zopas in de commissie Economie. Naar aanleiding van Axels pleidooi ontvouwde Minister Muyters (N-VA) zijn 10 punten plan.
- Voortaan zullen werkzoekenden kosteloos de opleiding ‘professionele bachelor bouw’ mogen volgen als erkende VDAB opleiding met behoud van uitkering.
- Secundaire scholen mogen VDAB infrastructuur gebruiken voor praktijklessen gerelateerd aan de bouw.
- Er komen volgend jaar 5 proefprojecten duaal leren in de bouwsector wat leerlingen toelaat om al tijdens hun secundaire opleiding een bouwberoep aan te leren.
- Er worden meer bouwgerelateerde opleidingen voor bedienden georganiseerd door de VDAB zoals bv. assistent calculator of werfleider.
- Per provincie worden bouwbaden georganiseerd waar men kennis kan maken met een tiental bouwberoepen (ruwbouw, afwerking).
- De focus wordt gelegd op vormingen gericht op knelpuntberoepen zoals CV installateur.
- Er komt een samenwerking met hogescholen en CVO’s teneinde de digitalisering in de bouwsector op te vangen en mensen uit de sector daaromtrent specifiek te vormen.
- Er komen sectorale arbeidsakkoorden om de arbeidsinformatie ‘up to date houden’ en te delen zodat niet elk bedrijf opnieuw het warm water moet uitvinden. Dat laat ook toe om af te stappen van diploma of CV fetisj, opgebouwde competenties zijn even interessant als diploma's.
- Opleiding in de Nederlandse taal wordt geïntegreerd in praktijkgerichte bouwopleidingen, didactische tools worden taalneutraal gemaakt.
- De VDAB focus komt te liggen op sectorale bemiddeling bv samen met de bouwsector jobbeurzen organiseren enz.

Ronse heeft ook bijkomende, alternatieve ideeën: “Misschien moeten we ook bekijken of co-sourcing in de bouwsector mogelijk kan worden gemaakt want het werkvolume in de bouwsector is vaak onvoorspelbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een vertraging op een werf waardoor de werken even moeten worden gestaakt. Mochten bouwondernemers hun werknemers kunnen ‘delen’ (poolen) ontstaat er een win/win.”