Ronse pleit voor andere aanpak leegstaande bedrijfspanden

Door Axel Ronse op 12 november 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ruimtelijke Ordening, Bedrijfsleven

Jaarlijks staat meer dan 2.400 ha aan bedrijfsruimte leeg in Vlaanderen. "Doodzonde", zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA). Hij heeft een conceptnota klaar die de leegstand van bedrijfsgebouwen wil terugdringen. Daarvoor moet de huidige reglementering, die dateert van 1995, bijgestuurd worden.

Te veel bedrijfspanden in Vlaanderen staan leeg. Er bestaan ook al regels om die leegstand en verwaarlozing aan te pakken. Maar de resultaten van die aanpak vallen tegen, meent N-VA-parlementslid Axel Ronse. Zo blijft het aantal leegstaande bedrijfspanden al jaren rond de 2.400 schommelen.

Dringende bijsturing

Ronse dringt aan op bijsturingen. Het begint al bij de inventarisatie. "Vandaag kijkt men alleen naar de volledige perceeloppervlakte. Een eigenaar die een leegstaand gebouw voor een deel terug invult, wordt daar niet voor beloond. Integendeel, hij moet nog altijd de volledig pot van de leegstandstaks betalen." In zijn conceptnota pleit Ronse voor een proportionele leegstandsheffing die rekening houdt met de gedeeltelijke ingebruikname van een pand.

Aanpassing subsidieregels

Verder pleit Ronse voor een aanpassing van de subsidieregels. Zo krijgen openbare besturen bij de aankoop van een leegstaand bedrijfspand tot 30 procent van de aankoopprijs terug. "Dat leidt tot oneerlijke concurrentie met de private ontwikkelaars", aldus Ronse. "En erger: het verhoogt de leegstand. Sommige eigenaars speculeren immers op de aankoop van hun pand door de overheid. Ze calculeren die subsidie in hun vraagprijs. Het heeft dus ook een prijsopdrijvend effect."

Toch wil Ronse de steden en gemeenten niet viseren. "Zij blijven een cruciale rol spelen in het saneren van stadskankers en wegwerken van leegstand. Want de realiteit is ook dat private spelers niet altijd geïnteresseerd zijn in dergelijke moeilijke dossiers. Daarom dat we de middelen die vrijkomen door het afschaffen van de verwervingssubsidie volledig willen doorschuiven naar de enveloppe van de saneringssubsidie."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is