U bent hier
“Zomaar industrieterreinen schrappen is slecht voorstel”
Vlaanderen heeft nood aan een krachtig ruimtelijk beleid.
“Bedrijventerreinen moeten goed bereikbaar zijn. Maar zomaar gronden voor industrie schrappen omdat hun bereikbaarheid vandaag niet is gegarandeerd, is echt een brug te ver”. Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) reageert sceptisch op het voorstel van Minister Schauvliege om industrieterreinen te schrappen zonder kader of zonder alternatieven.
Bedrijfsgrond is een schaars goed in Vlaanderen. Veel ondernemers die willen groeien of zich willen (her)vestigen, ondervinden problemen om geschikte ruimte te vinden. Een gebrek aan perspectief op voldoende bedrijfsruimte fnuikt onze welvaart. “Al meermaals heb ik de minister ondervraagd naar de manier waarop men sneller bedrijventerreinen bouwrijp kan ontwikkelen. De realisatie van nieuwe terreinen sleept immers heel lang aan. Dat komt door strenge voorschriften, lang aanslepende procedures of het feit dat nogal wat intercommunales de focus leggen op aankoop van terreinen in plaats van de ontwikkeling ervan.”, aldus het parlementslid. Zo moet volgens Ronse het onderscheid tussen milieubelastende industrie en KMO-terreinen weggewerkt worden en moeten de procedures worden vereenvoudigd.
Bovendien werd afgesproken dat het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) de evenwichten respecteert. Dat betekent dat wanneer terreinen bestemd voor industrie worden geschrapt, die elders moeten worden gecompenseerd. Net als de minister pleit Ronse voor zuinig ruimtegebruik in de verdere ruimtelijke ontwikkeling in Vlaanderen. Het regeerakkoord en de beleidsnota van de minister stellen het behoud van de open ruimte centraal. Daarnaast moet er ruimte blijven voor een kwalitatief woonaanbod en tewerkstelling. Uiteraard moet hierbij rekening gehouden worden met de ruimtelijke draagkracht en de bereikbaarheid. Daarom vindt Ronse het belangrijk dat het BRV snel een nieuw en duidelijk kader creëert waarin de krachtlijnen van het ruimtelijk beleid in Vlaanderen staan opgesomd.
“De ruimtelijke ordening in Vlaanderen moet op een geïntegreerde manier gebeuren en op basis van een ruimtelijk coherente visie,” zegt Ronse, “niet op basis van onsamenhangende voorstellen waarmee je onduidelijkheid creëert.”