Ronse (N-VA) wil duidelijkheid rond verval van bouwvergunningen

Door Axel Ronse op 30 juli 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ruimtelijke Ordening

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) vraagt Vlaams Minister Joke Schauvliege (CD&V) om kafkaiaanse situatie op te lossen

Wie bouwt, moet normaal binnen de twee jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning starten met de werken, anders vervalt die vergunning. Maar in sommige gevallen wordt een archeologisch vooronderzoek opgelegd. Zo'n onderzoek sleept soms jaren aan en zou kunnen leiden tot het verval van de stedenbouwkundige vergunning.
Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) laat nu onderzoeken of een decreetwijziging mogelijk is. Dat zegt ze in antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA). Ronse zelf dringt er bij de CD&V-minister alvast op aan de "kafkaiaanse situatie" op te lossen.

Wie een stedenbouwkundige vergunnning ontvangt, moet in principe binnen de twee jaar starten met de werken. Zoniet vervalt zijn vergunning. Maar soms staat in de voorwaarden van een vergunning ingeschreven dat er een archeologisch vooronderzoek moet uitgevoerd worden. Als zo'n onderzoek langer dan twee jaar duurt, dreigt de bouwheer dus te botsen op een vervallen vergunning.

"Dit is kafkaiaans', zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA). "De bouwheer wordt gestraft omdat hij zijn verplichtingen nakomt." Ronse legde de kwestie voor aan minister van Omgeving Joke Schauvliege. Die antwoordde dat ze haar administratie laat onderzoeken of een decreetwijziging nodig en mogelijk is. Als het tot een decreetwijziging komt, wil Ronse alvast een amendement indienen waardoor de termijn van twee jaar pas begint te lopen nadat het archeologisch (voor)onderzoek is afgerond.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is