Meer leerbedrijven dan leerjongeren in Vlaanderen

Door Axel Ronse op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Economie, Onderwijs, Werken, Werkgelegenheid

Het aantal beschikbare bedrijfswerkplekken voor leerlingen in leertijd is groter dan het aantal jongeren in Vlaanderen dat kiest voor een leerovereenkomst. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van werk Philippe Muyters.

Jongeren in de leertijd krijgen één dag in de week les en zijn in beginsel vier dagen in de week op hun bedrijfswerkplek. Hiertoe wordt er een leerovereenkomst (het vroegere leercontract) gesloten.In december 2015 hadden maar liefst 1.034 bedrijven zich kandidaat gesteld als leerbedrijf voor de leertijd.  “Deze cijfers tonen aan dat ondernemers klaar staan om te investeren in jongeren die ervoor kiezen om te leren op de werkvloer”, zegt Ronse. Hij onderstreept dat het aantal opleidingsplaatsen een veelvoud is van het aantal leerbedrijven omdat de meeste leerbedrijven meerdere werkplekken aanbieden. “Dat maakt dat het aantal werkplekken voor leerlingen in de leertijd groter is dan het aantal leerlingen, dat schommelt rond de 3.000.

Van de 1.034 bedrijven die zich kandidaat stelden als leerbedrijf steken volgende sectoren er boven uit:

Bouw en hout (356)
Elektriciteit (55)
Horeca (94)
Personenverzorging (54)
Verkoop en marketing (150)
Voertuigen en metaal (125)

We kunnen het engagement van deze bedrijven alleen maar toejuichen, want veel van deze sectoren kampen ook met knelpuntenberoepen waar de vacatures nauwelijks ingevuld geraken”, benadrukt het Vlaams parlementslid. 

Het overaanbod aan werkplekken via de leertijd staat in schril contrast met het tekort aan werkplekken voor jongeren in het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO). Beide stelsels van deeltijds leren-deeltijds werken leiden vandaag hun eigen bestaan. Het Deeltijds BeroepsSecundair Onderwijs (DBSO) wordt georganiseerd door de scholen, de leertijd door Syntra, het Vlaams Agentschap voor Ondernemingsvorming. Het nieuwe stelsel van duaal leren dat vanaf 1 september 2017 van start gaat, zal een einde maken aan dit onevenwicht. Het nieuwe stelsel zal ervoor zorgen dat elke arbeidsrijpe jongere een werkervaringstraject kan volgen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is