Provincie mist unieke kans en verspilt 4 miljoen euro

Door Axel Ronse op 30 maart 2016, over deze onderwerpen: West-Vlaanderen, Streekoverleg

West-Vlaanderen /  Brugge – De West-Vlaamse deputatie investeert 4 miljoen euro in streekoverleg. Concreet gaat het om de financiering van ongeveer 14 voltijdse equivalenten tot midden 2019 die ervoor moeten zorgen dat lokale politici, provincieraadsleden, werkgevers en werknemers op streekniveau overleg plegen en acties uitwerken. N-VA vindt deze beslissing eigenaardig want tegelijk heeft de Vlaamse Regering een oproep gelanceerd tot streekgerichte acties waarvoor ze in totaal 7,5 miljoen euro uittrekt en waarvan naar alle waarschijnlijkheid één vijfde (1,5 miljoen euro) naar West-Vlaanderen zal gaan.  N-VA verwelkomt elke aanvullende ondersteuning (ook die van de provincie) voor bovenlokaal streekbeleid op voorwaarde dat ze goed wordt besteed. “14 voltijdse equivalenten die moeten instaan voor overleg in 5 regio’s is teveel van het goede. De provincie verspilt hiermee niet alleen 4 miljoen euro maar verspeelt vooral een unieke kans om streekontwikkeling actiegerichter te maken” zeggen provincieraadslid Wim Aernoudt en Vlaams Parlementslid Axel Ronse.

De Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités (Resoc’s) functioneerden als een streekgebonden overlegplatform tussen werknemers, werkgevers en politici. Ze brachten adviezen uit over regionale dossiers en stelden een streekpact op. De Vlaamse Regering miste concrete resultaten, stelde een lage betrokkenheid van lokale besturen vast ondanks de hoge kostprijs van de structuren.

Daarom werd door de bevoegde minister Muyters een versterkt streekbeleid in een conceptnota uitgewerkt. Dit zet naast overleg bovenal het uitwerken van concrete acties centraal. Bovendien worden in de eerste plaats steden en gemeenten aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen. Daarom wordt de financiering van de bestaande structuren vanaf eind augustus 2016 geschrapt. Vlaanderen trekt in de plaats 7,5 miljoen euro uit om bovenlokale projecten te subsidiëren. Gemeenten worden via een oproep uitgenodigd om regionale samenwerkingsverbanden aan te gaan, acties uit te werken en krijgen daarvoor 50% cofinanciering. N-VA moedigt gemeenten in West-Vlaanderen aan om inspiratie op te doen bij werkgeversorganisaties en vooral te mikken op acties die onze arbeidsmarkt ten goede komen (aanpak jeugdwerkloosheid, aantrekken van technisch geschoolde profielen, aanpakken van de braindrain…).

De provincie West-Vlaanderen stelde naar aanleiding van de oproep Muyters een provinciaal convenant op dat loopt tot 2019 waarmee 14 medewerkers worden gefinancierd om streekoverleg te faciliteren en beoogt daarmee eigenlijk de status quo en het behoud van de logge werking die Vlaanderen net heeft afgeschaft. Voor N-VA volstaan een 3-tal voltijdse medewerkers om periodiek overleg in 5 regio’s te faciliteren. Het gaat om het uitsturen van agenda’s, vastleggen van vergaderlocaties en opmaken en opvolgen van verslagen. Bovendien wil N-VA dat lokale besturen en partnerorganisaties zoals VOKA, UNIZO, opleidingscentra of zelfs sectorfederaties mee gestalte geven aan streekontwikkeling. “Het zou veel verstandiger zijn om zoals de call Muyters voorziet middelen te voorzien die door ‘het levende West-Vlaanderen’ kunnen worden aangewend om concrete acties gestalte te geven. Hogescholen, opleidingscentra, werkgeversorganisaties en gemeenten hebben de juiste expertise en dit zorgt ervoor dat ze veel meer betrokken zijn”, besluiten Aernoudt en Ronse. 

Provincie West-Vlaanderen mist unieke kans en verspilt 4 miljoen euro

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is