U bent hier
Europees akkoord tegen sociale dumping stap in goede richting, maar misbruik moet er helemaal uit.

De Europese ministers van Werk hebben gisterenavond een akkoord bereikt over nieuwe Europese detacheringsregels. Na moeilijke onderhandelingen landde de Raad op een maximale detacheringsduur van 12 maanden, die verlengbaar is tot 18 maanden. De Raad gaf, na de Europese Commissie en het Europees Parlement, ook zijn goedkeuring aan het principe van 'gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats'.
Europees parlementslid Helga Stevens: “Ik ben tevreden dat er eindelijk een akkoord is over de herziening van de Europese detacheringsrichtlijn. Dit is van cruciaal belang om de sociale dumping in de EU aan te pakken. Het misbruik met ‘tijdelijke’ detacheringen van lange en onbepaalde duur wordt onmogelijk gemaakt. Zoals N-VA er steeds op aangedrongen heeft, wordt de maximale duur van de detachering stevig ingekort. Terwijl eurocommissaris Thyssen 24 maanden voorstelde, hebben de lidstaten het alsnog verscherpt tot 12 maanden. Een goede zaak.”
Federaal Kamerlid Wouter Raskin: “Bovendien zijn vanaf dag 1 de loonvoorwaarden van het gastland van toepassing, wat oneerlijke concurrentie een halt moet toeroepen. Het is wel jammer dat de sociale bijdragen nog steeds in het land van herkomst betaald moeten worden, wat niet altijd even correct gebeurt. Deze federale regering zet volop in op jobcreatie, maar een deel daarvan lijkt ingevuld te worden door buitenlandse arbeidskrachten die hier geen sociale bijdragen betalen. Dat kan écht niet de bedoeling zijn. We moeten alle achterpoortjes sluiten. Al het misbruik moet eruit, zeker ten aanzien van bv. onze Vlaamse bouwvakkers die wél eerlijk hun bijdragen betalen.”
Vlaams parlementslid Axel Ronse: "Transport werd uit dit akkoord gehouden, maar de N-VA zal in elk geval stevig inzetten op eerlijke sectorspecifieke regels. De Commissievoorstellen liggen hiervoor al op tafel, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Laat de boodschap in ieder geval duidelijk zijn: ook in de transportsector aanvaarden wij geen dumping. Vlaanderen, dat bovendien de logistieke draaischijf van Europa wil zijn, mag niet langer laaggeschoolde jobs massaal blijven verliezen aan Oost-Europa. We hebben echt wel nood aan een gelijk speelveld, ook in de transportsector."