U bent hier
Zo reageert politieke wereld op debacle van Eurostadion: “Brusselse elite heeft dossier verknoeid”

Na de bekendmaking van de schrapping van Brussel als gaststad voor Euro 2020 stromen de politieke reacties binnen. Bij N-VA is men al langer kritisch tot vernietigend voor het Eurostadion-project. “De Brusselse elite heeft dit dossier verknoeid door te denken dat ze boven Vlaamse wetten en bouwvoorschriften stond”, verklaarde Axel Ronse van N-VA. Voor Groen is het project niet langer levensvatbaar. De stad Brussel daarentegen neemt akte van de beslissing en wil nog altijd een nationaal stadion.
Axel Ronse (N-VA): “Dossier verknoeid”
Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) is niet verrast door de beslissing van de UEFA dat Brussel geen speelstad wordt voor het EK voetbal in 2020. “De Brusselse elite heeft dit dossier verknoeid door te denken dat ze boven Vlaamse wetten en bouwvoorschriften stond”, zegt Ronse aan Belga.
Bij N-VA is men al langer kritisch tot vernietigend voor het Eurostadion-project. Ook Vlaams parlementslid Axel Ronse geeft al langer de voorkeur aan de renovatie van het bestaande Koning Boudewijnstadion. Volgens hem heeft vooral de “Brusselse elite” het nieuwe stadiondossier “verknoeid”. Zij hebben volgens hem de regels aan hun laars gelapt. “Al onze kmo’s respecteren onze regels. De Brusselse elite staat niet boven hen”, aldus Ronse.
Ronse toonde zich ook al meermaals bijzonder sceptisch over de komst van het Eurostadion en over de kansen dat het stadion er zou zijn tegen het EK 2020. “Ik heb begin 2016 al gezegd dat de kans dat de opening van het EK in het stadion zou gespeeld worden kleiner was dan dat ik zelf aanvoerder zou zijn van de Rode Duivels”, aldus Ronse.
Johan Van den Driessche (N-VA): “Voortrekkers van het stadion dachten Messi of Ronaldo te zijn”
“Ons land en de Brusselaar betaalt een zware prijs”, betreurt Johan Van den Driessche, fractievoorzitter van de N-VA in het Brussels parlement. ” Tijd nu om te starten met een wit blad en ook om de renovatie van het Koning Boudewijnstadion op de agenda te zetten.”
"De voortrekkers van het Eurostadion moeten echter eens goed in eigen hart kijken”, vindt Van den Driessche. “Ze wisten van bij het begin dat de buurtweg en de conformiteit met de Vlaamse regels van ruimtelijke ordening grote hinderpalen konden zijn voor een vergunning.” Het uitblijven van de bouwvergunning is het Eurostadion uiteindelijk fataal geworden.