Creëert Europees arrest rechtsonzekerheid voor wie wil bouwen of ondernemen?

Door Axel Ronse op 21 juni 2018, over deze onderwerpen: Ondernemen, Lokale overheid, Europees beleid, Omgevingsvergunning
Bouwplannen

Het Europees Hof van Justitie besliste in een arrest dat stedenbouwkundige verordeningen moeten voorafgegaan worden door de opmaak van een milieueffectenrapportage (plan-MER). In zo’n verordening kan een overheid bijvoorbeeld bijkomende voorschriften vastleggen qua bouwvolumes, parkeernormen of winkelarme gebieden. Vergunningsaanvragen worden nadien afgetoetst aan de verordening. Het arrest stelt nu dat er bij het opstellen van een stedenbouwkundige verordening steeds een milieueffectenrapportage opgemaakt moet worden die mogelijke gevolgen voor het milieu onderzoekt. Dat gebeurde voorheen lang niet altijd. Vlaams Parlementslid Axel Ronse: “Welke gemeentelijke en gewestelijke plannen en procedures, die tot stand kwamen zonder MER, blijven gelden en welke niet?”

“De bevoegde minister moet met spoed onderzoeken wat de impact is van deze uitspraak. Zijn er bijvoorbeeld ook gevolgen voor onder andere omzendbrieven en zogenaamde ‘principiële akkoorden’ (priaks) waarmee gemeenten woonuitbreidingsgebieden aansnijden? Er is snel duidelijkheid nodig. Voor de N-VA is het van levensbelang dat al wie wil bouwen of ondernemen rechtszekerheid krijgt. Daarom vraag ik ook een hoorzitting in de bevoegde commissie Ruimtelijke Ordening”, besluit Axel Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is