SWT is rem op activering oudere werkzoekenden

Door Axel Ronse op 11 januari 2019, over deze onderwerpen: Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Pensioenen
Twee oudere mannen aan het werk

Van de ruim 2.600 werknemers die sinds 2017 instroomden in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), gingen er nog maar 65 opnieuw aan het werk. Vlaams Parlementslid Axel Ronse spreekt van dramatische cijfers. “Slechts 2,5 procent gaat weer aan de slag. Dat lage cijfer is des te opvallender gelet op de vele vacatures die door VDAB werden voorgesteld: 617.622 in totaal, of 233 vacatures per ingestroomde SWT’er”, zegt Axel Ronse, die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Hij noemt het SWT een rem op de activering en wil het stelsel uitdoven.

Oudere werknemers afschrijven

Het herstructureringsplan bij Proximus doet het debat over het brugpensioen opnieuw oplaaien. Voor oudere werknemers lonkt het SWT. Maar dat werkt dus helemaal niet activerend. “Met het SWT zeggen we eigenlijk: We geloven niet meer in jou. SWT is zowel sociaal als economisch onverantwoord. Sociaal vanwege de grote vergrijzingskost en economisch gelet op het enorm groot aantal permanent openstaande vacatures”, zegt Vlaams Parlementslid Ronse.

Getalenteerde mensen

Vlaanderen kampt inderdaad met een recordaantal openstaande vacatures. Toch vinden maar weinig oudere werklozen hun weg naar werk. “Er zijn ongeveer 84.000 SWT’ers. Dat is een groot aantal getalenteerde mensen die perfect ingezet kunnen worden. Er zijn meer dan 50.000 openstaande vacatures en toch is er een groep SWT’ers die we niet aan de slag krijgen,” legt Axel Ronse uit.

SWT uitdoven

De VDAB heeft zijn werking naar SWT’ers versterkt door meer vacatures aan te bieden. In 2018 ging het om in totaal ruim 617.000 vacatures. Aan de VDAB ligt het dus niet. “De lage instroom ligt aan het statuut zelf”, zegt Axel Ronse, die ervoor pleit om het brugpensioen af te schaffen. “Mijn partij zal dat bij de komende verkiezingen en regeringsvorming terug op tafel leggen. We moeten de verworven rechten niet afnemen, maar een nieuwe toestroom is onverantwoord. We moeten het systeem dus laten uitdoven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is